Γενική Συνέλευση Σ.Ε.Μ.Μ.Θ – Απονομή Επιχειρηματικών Βραβείων

Στις 8 Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Παρασκευή, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του πολυχώρου Μπάτης στην Καβάλα, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ καθώς και η απονομή επιχειρηματικών βραβείων με τίτλο:

«ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ: ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Συντονιστής της Αποκεντρώμενης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Δρ. Ιωάννης Σάββας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κος. Χρήστος Μέτιος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κος. Μάρκος Δέμπας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κος. Στέφανος Γεωργιάδης.
Σας παραθέτουμε τον χαιρετισμό της Προέδρου του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ, κας Κωνσταντίνας Λαζή-Αναγνωστοπούλου καθώς και τα πεπραγμένα του έτους 2018 όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

Με εκτίμηση
Τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας -Θράκης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καλησπέρα σας. Εκ μέρους όλων των μελών του Δ.Σ του Συνδέσμου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας στην σημερινή εκδήλωση. Πραγματικά μας γεμίζει χαρά να βλέπουμε τόσους πολλούς συναδέλφους συγκεντρωμένους.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο περιεκτική γίνεται και για τον λόγο αυτό θα κάνω μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς, τα οποία βλέπετε με περισσότερη λεπτομέρεια στην οθόνη πίσω μου και τα οποία θ’ αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα μας.

Πριν όμως προχωρήσω στον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και στην στοχοθεσία για το 2019, θα ήθελα να κάνω ορισμένες ανακοινώσεις:

Η πιο σημαντική είναι ότι στο γλυκό που θα σερβιριστεί στο τέλος, σε ένα κομμάτι θα υπάρχει το φλουρί. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνετε να φάτε το γλυκό και να βρούμε ποιος είναι ο τυχερός ώστε να του δώσουμε ένα καταπληκτικό δώρο που αγόρασε η Κατερίνα και δεύτερον, να έχετε το νου σας να μην το καταπιείτε.

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά σε ανθρώπους που μας τιμούν με την παρουσία τους σήμερα. Κοντά μας βρίσκονται ο  Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κος. Ιωάννης Σάββας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κος. Μέτιος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κος. Στέφανος Γεωργιάδης και ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κος. Μάρκος Δέμπας . Επίσης, έχουμε μαζί μας δύο υποψήφιους βουλευτές, τον κο. Μακάριο Λαζαρίδη, υποψήφιο βουλευτή Καβάλας με την Νέα Δημοκρατία και τον κο. Τάσο Νικολαϊδη,  υποψήφιο βουλευτή Δράμας με το Κίνημα Αλλαγής.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ σε αυτή την εκδήλωση που ειδικότερο σκοπό έχει να τιμήσει μια πολύ σημαντική έννοια : την έννοια της οικογένειας, της συνεκτικότητας των οικογενειακών δεσμών και του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι οικογενειακοί δεσμοί γίνονται η θεμέλιος λίθος σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου.

Η τρίτη ανακοίνωση αφορά στα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Εσείς τώρα μπορεί να βλέπετε 15 διαφάνειες να προβάλλονται στην οθόνη πίσω μου και ενδεχομένως να σκέφτεστε ότι δεν είναι δα και κάτι σημαντικό. Ότι ο χρόνος που δαπανήθηκε δεν είναι και τόσος πολύς και ότι μάλλον θα έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα. Στο τελευταίο ίσως και να συμφωνώ γιατί άλλωστε sky is the limit. Όμως πιστέψτε με ότι δαπανούμε πολύ χρόνο –είτε από τον χρόνο που βρισκόμαστε στην εργασία μας είτε από τον ελεύθερό μας χρόνο το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο,  ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις για να καταφέρουμε να επιλύσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω έναν – έναν προσωπικά τα μέλη του Δ.Σ για την βοήθεια, την συμμετοχή τους και τον χρόνο που διαθέτουν ώστε να κάνουμε τον Σύνδεσμο πιο δυνατό και τον κλάδο ισχυρότερο.

Τον Αντιπρόεδρο Παναγιώτη Ηλιόπουλο, γιατί έχει αστείρευτη ενέργεια, διαθέτει πολύ από τον χρόνο του για την ενασχόληση με τα θέματα του Συνδέσμου και είναι κατ’ εμέ μια εξαιρετική προσθήκη στο δυναμικό του Δ.Σ.

Τον Γραμματέα κο. Χαράλαμπο Αλμπανόπουλο γιατί είναι μεγάλη πηγή γνώσεων, μας ισορροπεί και μας κρατάει γειωμένους όποτε πάμε να ξεφύγουμε.

Τον Τάσο Νικολαϊδη, ο οποίος έγινε πρόσφατα μπαμπάς για ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ και πριν από 1 μήνα ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητά του ως βουλευτή στις εκλογές που θα γίνουν εντός του έτους. ΤΑΣΟ,  συγχαρητήρια από όλους μας για την υπέρβαση αυτή, καλή σου επιτυχία και ελπίζω ο κλάδος να μπορέσει να δει στο κοινοβούλιο έναν άνθρωπο που βγήκε από τα σπλάχνα του και θα έχει τις γνώσεις για να μπορεί να κατανοήσει τα αιτήματά του.

Τους κυρίους Γρηγόρη Μακρίδη και Πέτρο Πανταζή που εκπροσωπώντας τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και με τις τεχνικές γνώσεις που διαθέτουν, αποτελούν σημαντική προσθήκη στο Δ.Σ του Συνδέσμου.

Τον Χρήστο Καβάζη, που εκλέχθηκε στο Δ.Σ του Συνδέσμου μόλις πέρσι και μετέχει ενεργά ιδιαίτερα στο στήσιμο των δύο ημερίδων που διοργανώσαμε και των επόμενων που σχεδιάζουμε.

Τους κυρίους Γιάννη Δερμιτζάκη, Κωνσταντίνο Μπαξεβανάκη, Κώστα Παυλίδη, Τριαντάφυλλο Τριανταφύλλου και Χαράλαμπο Φιλιππίδη που συμπεριφέρονται ακριβώς σαν να είναι τακτικά και όχι αναπληρωματικά μέλη και μετέχουν ενεργά στις συναντήσεις με φορείς, εκπροσωπούν τον Σύνδεσμο όποτε τους ζητηθεί και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον.

Αφήνω στο τέλος και θέλω να ευχαριστήσω την Γενική Συνέλευση που μου έκανε την τιμή και με εξέλεξε τρεις  θητείες ως Πρόεδρο του Συνδέσμου. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα, ως γυναίκα επιχειρηματία να βρίσκομαι σε αυτή την θέση και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το βασικό μου μέλημα ήταν και στην προηγούμενη θητεία και σε αυτή, να διοικηθεί ο Σύνδεσμος με βάση τον ορθό λόγο και το δίκαιο, δίχως να προτάσσεται κανένα συμφέρον παρά μόνο το κοινό. Αυτή θα είναι και η τελευταία μου θητεία και θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα κρεμάσω τα παπούτσια με βαθύ το αίσθημα ικανοποίησης για τις μικρές ή μεγάλες επιτυχίες μας.

Ξεκινώντας λοιπόν στον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, θα ήθελα πολύ συνοπτικά να πω τα εξής:

Το νέο Δ.Σ με τις ομάδες εργασίας που συνέστησε και στις οποίες μετέχουν και άλλες επιχειρήσεις- μέλη μας κινήθηκε σε τρεις άξονες : 1. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και που αρκετά από αυτά, ανάλογα με τις περιοχές δραστηριοποίησης των μελών μας διαφέρουν, 2. Στην ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του διοργανώνοντας δυο ημερίδες, μια για τον νέο λατομικό νόμο και μια για την ασφάλεια και υγιεινή στα εργοστάσια μαρμάρου και 3. Στην εξωστρέφεια και προβολή : το site, το κανάλι στο youtube, οι χορηγίες σε πολιτιστικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις άλλων φορέων, η επικοινωνία με συνδέσμους μαρμάρου άλλων χωρών του εξωτερικού με σκοπό την σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας και ελπίζουμε η δραστηριοποίηση κατά τη διάρκεια του 2019 της ομάδας προώθησης και προβολής του μαρμάρου με απώτερο στόχο την μεθόδευση των ενεργειών ώστε το ελληνικό μάρμαρο ν’ αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως Εθνικό Εξαγώγιμο Προϊόν, όλα αυτά αποτελούν δράσεις στις οποίες επικεντρώσαμε τις προσπάθειες και δαπανήσαμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας ώστε να τα μεθοδεύσουμε και να τα πετύχουμε.

Λίγα λόγια για τα ΘΕΜΑΤΑ τα οποία μας απασχόλησαν :

-ο Νέος Λατομικός Νόμος 4512 που ψηφίστηκε αρχές του 2018 εμπεριείχε το πνεύμα μείωσης της γραφειοκρατίας και απλοποίησης των διαδικασίων. Ωστόσο, μετά από δώδεκα μήνες και εννέα διευκρινιστικές εγκυκλίους και Υπουργικές Αποφάσεις,  η γραφειοκρατία ΔΕΝ έχει μειωθεί, οι καθυστερήσεις συνεχίζουν και είναι μεγάλες και σε αυτό συντείνει και η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Έχουν γίνει συναντήσεις στο Υπουργείο για τα θέματα αυτά : συναντήσαμε τον Υπουργό δύο φορές με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα κου. Βερροιόπουλου, έγινε μια ευρεία σύσκεψη υπό τον Διευθυντή Ορυκτού Πλούτου κο. Πέτρο Τζεφέρη και καθώς μόλις πρόσφατα οριστικοποιήθηκε ο κος. Σπύρος Τζήμας στη θέση του Διευθυντή του Τμήματος Λατομείων Μαρμάρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ζητήσαμε αφενός συνάντηση στην Αθήνα και αφετέρου του απευθύναμε επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στην περιοχή μας.

– Μια απόφαση που ελήφθη από τον Δήμο Νέστου δίχως να κληθεί ο Σύνδεσμος και θεσμικά να τοποθετηθεί και η οποία απόφαση αφορούσε την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων μέσα από τον οικισμό της Κεραμωτής κατά τους θερινούς μήνες, επέβαλλε χρηματικές ποινές σε μεταφορείς μαρμάρων που κουβαλούσαν όλα τα μάρμαρα από την Θάσο προς την ενδοχώρα και προκάλεσε την άμεση και επιτυχή αντίδρασή μας. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, θα πω μόνο αυτό : ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται με βάση ορθολογικά και ρεαλιστικά επιχειρήματα, αιτήματα και στόχους. Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετούμε μικροπολιτικά συμφέροντα, ούτε η ύπαρξή μας να χρησιμοποιείται για να ετεροπροσδιορίζεται η ατζέντα τρίτων.

Η Υγιεινή και Ασφάλεια στα λατομεία και στα εργοστάσια αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα για το προηγούμενο αλλά και για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ξεκινήσαμε το 2017 κηρύσσοντάς το έτος ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και σε αυτά τα πλαίσια οργανώσαμε ημερίδες διαφορετικής θεματολογίας τις οποίες συνεχίσαμε και το 2018 και ΘΑ συνεχίσουμε και αυτή την χρονιά.

-Το ίδιο θα κάνουμε και για τον νέο ΛΑΤΟΜΙΚΟ ΝΟΜΟ. Έγινε μια ημερίδα ενημέρωσης ιδιαίτερα εποικοδομητική έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Έκτοτε έχουν εκδοθεί αρκετές εγκύκλιοι, θεωρούμε ότι το 2019 θα είναι χρήσιμο να οργανωθεί ακόμη μια ευρεία συζήτηση για τα οφέλη αλλά και τα εμπόδια και τις ασάφειες που έχει ο νόμος αυτός.

-Επιγραμματικά αναφέρω τον ΚΜΛΕ και τις Εγγυητικές Επιστολές καθώς και τον τρόπο υπολογισμού του κόστους αποκατάστασης. Τα θέματα αυτά τα ανοίξαμε πέρσι, έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας η οποία και θα γίνει φέτος. Διαβεβαιώ όμως ΟΛΑ τα μέλη μας ότι θα τα προσεγγίσουμε με σοβαρότητα και συνέπεια. Σε αυτά τα ζητήματα, ακριβώς επειδή θίγουν σημαντικά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους, για τις δε μικρομεσαίες – οι οποίες και αποτελούν τον κορμό μας- αποτελούν ακόμη και απειλή για την συνέχιση της δραστηριότητάς τους, δεν χωρούν κρυφές ατζέντες. Σοβαρότητα και συνέπεια λοιπόν.

Στα ΣΥΝ της χρονιάς που πέρασε θέλω ν’ αναφέρω τρία σημεία :

Πρώτον : ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ απέκτησε την δική του φωνή στο διαδίκτυο. Στήσαμε μια ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ιστοσελίδα στην οποία έχουμε αναρτήσει παλιότερες δράσεις και την κρατούμε ενημερωμένη με ανακοινώσεις, φωτογραφίες, αναδημοσιεύσεις άρθρων σχετικών με το μάρμαρο. Έχουμε και κανάλι στο YOU TUBE στο οποίο θα βρείτε τα βίντεο παρουσιάσεων από τις ημερίδες που έχουμε οργανώσει από το 2016 και μετά.

Δεύτερον : ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ χάριν στην γενναιοδωρία πολλών μελών του έγινε χορηγός όγκων μαρμάρου σε δύο διεθνή φεστιβάλ γλυπτικής καθώς και στην Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών. Αποτελεί μέριμνά μας ν’ αναδειχθεί το μάρμαρο ως διακοσμητικό πέτρωμα και να έρθουν σε επαφή μαζί του οι φοιτητές καθώς και ξένοι καλλιτέχνες.

Τρίτο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι η απόφαση που λάβαμε την προηγούμενη χρονιά για να αποτυπώσουμε ΣΟΒΑΡΑ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ την ταυτότητα του κλάδου. Σε μια εποχή που περισσεύουν τα fake news, σε μια εποχή που η λατομική δραστηριότητα δέχεται σκληρή και ανυπόστατη κριτική είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να ξέρουμε ΠΟΙΟΙ είμαστε και ποια είναι η συνεισφορά μας στο ΑΕΠ της χώρας. Έχετε όλοι στα χέρια σας την περίληψη της πρότασης για την μελέτη που θα εκπονηθεί από την ICAP, την εταιρεία – leader σε αυτού του είδους τις μελέτες. Οι περισσότεροι έχετε ήδη συμφωνήσει, περιμένουμε και τους υπόλοιπους προκειμένου να μπορέσει η εταιρεία να ξεκινήσει την συλλογή των στοιχείων.

Δεν θα σας κουράσω άλλο. Θα ήθελα να κλείσω την δική μου παρουσίαση λέγοντας δύο λόγια για το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης :

Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την έννοια της οικογένειας. Αφήνουμε στην άκρη πωλήσεις, τετραγωνικά μέτρα, τζίρους, κέρδη, ζημιές ,αριθμό εργαζομένων, χώρες εξαγωγής και βλέπουμε αυτό που βρίσκεται πίσω από αυτά σε ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις του κλάδου : η πρώτη και η δεύτερη γενιά και σε ορισμένες επιχειρήσεις και η τρίτη. Και η ζωογόνος δύναμη στις εταιρείες μαρμάρου είναι ακριβώς αυτό : η ελληνική οικογένεια – με όσες δυσλειτουργίες και αν την χαρακτηρίζουν- που εξελίσσεται και αναπτύσσει μια εταιρική κουλτούρα και πρακτική από τον προηγούμενο αιώνα.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας. Μας κάνετε ιδιαίτερη τιμή που είστε σήμερα εδώ.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΥ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018