Επιστολή ανακεφαλαίωσης συνάντησης Συνδέσμου ΜΑΡΜΑΡΩΝ με ΥΠ. Ανάπτυξης

Προς:

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επικοινωνούμε μαζί σας σε συνέχεια της εποικοδομητικής συνάντησης που είχαμε μαζί σας την Πέμπτη 29/08/2019 στο γραφείο σας με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου μας, την Πρόεδρο του Δ.Σ. κα. Κωνσταντίνα Λαζή-Αναγνωστοπούλου, Πρόεδρο & Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΑΣΟΥ ΑΕ, τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου κον. Πάνο Ηλιόπουλο, Γενικό Διευθυντή της ΜΑΡΜΥΚ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και τα μέλη του ΣΕΜΜΘ: τον επίτιμο Πρόεδρος του Ομίλου NORDIA ENERGY, κ. Hennes Alt, τον CEO του ομίλου STONE GROUP INTERNATIONAL, κ. Ηλία Ρηγόπουλο καθώς και τον Οικονομικό Διευθυντή του ομίλου FHL ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, κ. Ελευθέριο Κονδύλη.

Καταρχάς, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο και το ενδιαφέρον σας για το Ελληνικό Μάρμαρο, το προϊόν που παράγουν τα μέλη του ΣΕΜΜΘ.

Στην διάρκεια της συνάντησης, θέσαμε εις προσοχή σας πέντε θέματα, κομβικά για την ανάπτυξη και προώθηση του κλάδου, όπως περιγράφονται παρακάτω:

  1. Ένταξη του εξοπλισμού λατομείων μαρμάρων στον νέο αναπτυξιακό νόμο και την επιδότηση αυτού
    Αιτούμαστε να ενταχθεί σε νομοθετική αλλαγή έως το τέλος του έτους
    Στο εν λόγω αίτημα θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι το αίτημά μας αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα και τις επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια και ουχί μόνο στην περιφέρεια.
  2. Κήρυξη του Ελληνικού Μαρμάρου ως Βασικό και Ιστορικό εξαγώγιμο προϊόν
    Κατόπιν συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα με τον Υφυπουργό κ. Παπαθανάση και τον Γ.Γ. κ. Σταμπουλίδη, έχουμε ήδη προσδιορίσει τις ενέργειες για την λήψη συλλογικού Ελληνικού Σήματος.
    Επιπλέον μας προτάθηκε η συμμετοχή του Ελληνικού Μαρμάρου στους εορτασμούς του «Ελλάδα 2021» για την οποία και αιτούμαστε την παρέμβασή σας στην οργανωτική επιτροπή.
  3. Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες που σχεδιάζουν ενέργειες προώθησης Ελληνικών Εξαγωγών
    Κατόπιν δικής σας πρότασης, αιτούμαστε την παρέμβαση σας για την συνάντηση με τα στελέχη που διοικούν το Enterprise Greece.
  4. Την οργάνωση εκδήλωσης με θέμα το Ελληνικό Μάρμαρο από την Αρχαιότητα έως σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
    Προτείνουμε την σύσταση ομάδας εργασίας με μέλη του Υπουργείου και του ΣΕΜΜΘ για την οργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης.
  5. Την διερεύνηση λύσης στο αίτημά μας για την κατά προτεραιότητα ή την κινητροδότηση της χρήσης ελληνικού μαρμάρου στα μεγάλα Δημόσια και Ιδιωτικά έργα κυρίως μέσω του θεσμού των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων ΕΣΧΑΣΕ
    Κατόπιν πρότασής σας ζητούμε να διερευνήσετε το κατά πόσο είναι εφικτή η παροχή κινήτρων ή έμμεσων ωφελημάτων στους επενδυτές εφόσον στα έργα χρησιμοποιούν Ελληνικό Μάρμαρο

 

Συνοψίζουμε τα θέματα ως κάτωθι:

  • Πότε μπορεί ο κλάδος ν’ αναμένει ότι θα γίνει η διαβούλευση με θέμα την ένταξη και επιδότηση εξοπλισμών λατομείων από τον αναπτυξιακό νόμο.
  • Αίτημα στην οργανωτική επιτροπή του «Ελλάδα 2021».
  • Αίτημα στην Διοίκηση του Enterprise Greece για την στρατηγική ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθησης των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου.
  • Επαφή με στέλεχος του ΥΠΑΝ, ομάδα εργασίας για την διοργάνωση εκδήλωσης για το Ελληνικό Μάρμαρο.
  • Εξέταση του αιτήματός μας για τη κινητροδότηση χρήσης Ελληνικού Μαρμάρου.

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας.

H Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.

Κωνσταντίνα Λαζή Αναγνωστοπούλου

Ο Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.

Πάνος Ηλιόπουλος

 

 Δελτίο Τύπου