Ο Σ.Ε.Μ.Μ.Θ συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης με τους:

α) Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα Άδωνι Γεωργιάδη
β) Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Βιομηχανίας και Εμπορίου  κ. Νίκο Παπαθανάση και
γ) Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Πάνο Σταμπουλίδη.

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου αποτελούμενη από την πρόεδρο του ΣΕΜΜΘ κα. Κωνσταντίνα Λαζή-Αναγνωστοπούλου, Πρόεδρο & Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΑΣΟΥ ΑΕ, τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου κ. Πάνο Ηλιόπουλο,  Γενικό Διευθυντή της ΜΑΡΜΥΚ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και τα κάτωθι μέλη του ΣΕΜΜΘ: ο επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου NORDIA ENERGY, κ. Hennes Alt, ο CEO του ομίλου STONE GROUP INTERNATIONAL, κ. Ηλίας Ρηγόπουλος και ο Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου FHL ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, κ. Ελευθέριος Κονδύλης, συνάντησαν τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη.

Κατά την συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΣΕΜΜΘ παρουσίασε τον κλάδο της εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου καθώς και την σημαντικότητα του ιστορικού προϊόντος «Ελληνικό Μάρμαρο»,  το οποίο συνέβαλε στη θεμελίωση και το χτίσιμο όλων των μνημείων της χώρας, διατηρώντας αναλλοίωτη την ιστορία και τον πολιτισμό μας σε βάθος πολλών χιλιετιών και που συμβάλει σήμερα σημαντικά στην ανάπτυξη, στο ΑΕΠ, στις εξαγωγές και την απασχόληση.

Τα αιτήματα προς τον κον. Υπουργό συνοπτικά παρουσιάζονται παρακάτω:

  1. Η ένταξη των εξοπλισμών λατομείων μαρμάρων στον νέο αναπτυξιακό νόμο και η επιδότηση αυτών
  2. Η Προβολή, Προώθηση και Branding του Ελληνικού Μαρμάρου μέσω:

α. Την κήρυξη του Ελληνικού Μαρμάρου ως Βασικό και Ιστορικό εξαγώγιμο προϊόν.

β. Την συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες που σχεδιάζουν Ενέργειες Προώθησης Ελληνικών Εξαγωγών.

γ. Την οργάνωση Εκδήλωσης με θέμα το Ελληνικό Μάρμαρο από την Αρχαιότητα έως σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

δ. Την διερεύνηση λύσης στο αίτημά μας για την κατά προτεραιότητα ή την κινητροδότηση της χρήσης ελληνικού μαρμάρου στα μεγάλα Δημόσια και Ιδιωτικά έργα, κυρίως μέσω του θεσμού των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων  ΕΣΧΑΣΕ

Ο υπουργός κος. Γεωργιάδης κατά την συνάντησή μας επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα αιτήματά μας, τα οποία δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χωρίς να είναι προγραμματισμένο κατόπιν δικής του παρέμβασης, συναντήσαμε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Νίκο Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Πάνο Σταμπουλίδη, τους οποίους και συναντήσαμε αμέσως μετά.

Από τις δύο αυτές συναντήσεις προέκυψαν τα εξής:

  • Ο Υπουργός βρήκε δίκαιο το αίτημα υπαγωγής των εξοπλισμών λατομείου στον Αναπτυξιακό νόμο και δεσμεύτηκε να το προωθήσει μέχρι το τέλος του έτους.
  • Συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η συνεργασία μεταξύ του ΣΕΜΜΘ και στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ώστε να λάβουν τα Ελληνικά Μάρμαρα το «Ελληνικό Σήμα» το οποίο πιστοποιεί την προέλευση των προϊόντων από την Ελληνική Γη.
  • Συμφωνήθηκε να γίνει ομάδα εργασίας που θα προετοιμάσει την εκδήλωση με θέμα «το Ελληνικό Μάρμαρο από την Αρχαιότητα έως σήμερα».
  • Θα προσδιοριστεί ραντεβού με τα στελέχη του Enterprise Greece -του αρμόδιου φορέα στο ΥΠΕΞ- με αντικείμενο την προώθηση των Ελληνικών Εξαγωγών.

 

Δελτίο Τύπου

 

Με εκτίμηση

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης