Η μαρμαροφόρα επαρχία Μούγλα (Mugla) της Τουρκίας

Πηγή: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Αρθογράφος: Πέτρος Τζεφέρης –  Διδάκτωρ ΕΜΠ, Συγγραφέας


Η μαρμαροφόρα επαρχία Μούγλα (Muğla) της Τουρκίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του Mustafa Ercan, της Ένωσης Μαρμάρου της Μούγλα, το 2017,  η νοτιοδυτική επαρχία Μούγλα (Muğla) εξήγαγε μάρμαρα και φυσικά  διακοσμητικά πετρώματα αξίας 300 εκατ. δολαρίων σε 60 χώρες.

“Η επαρχία Μούγλα διαθέτει περίπου 120 λατομεία μαρμάρου, 140 εργοστάσια και 10.000 εργαζόμενους”, δήλωσε ο M. Ercan στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu.
Η Μούγλα είναι ο δεύτερος κορυφαίος παραγωγός λευκού μαρμάρου στον κόσμο μετά την ιταλική επαρχία Carrara.
Η θέση των αρχαίων λατομείων του Göktepe (επαρχία Muğla) και της αρχαίας Αφροδισιάδας στη σημερινή Τουρκία

Τα δεδομένα της είναι αντίστοιχα με την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη που παρουσιάζει αντίστοιχα νούμερα.

Ανέφερε ότι η εξόρυξη μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων (γρανίτη, ασβεστόλιθου, όνυχα και τραβερτίνη) αυξήθηκε κατά 23% από έτος σε έτος το 2017.

Mugla White is a  white marble from Turkey (Kavaklidere, Yatagan, Mugla)

Οι εξαγωγές της Μούγλα αποτελούν το 20% των συνολικών εξαγωγών μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων της Τουρκίας, αξίας 2.1 δισ. δολαρίων το 2017, υπογράμμισε.

“Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων κατά 25 – 30% κάθε χρόνο”, δήλωσε ο Ercan.

Το μάρμαρο είναι ο δεύτερος σημαντικότερος τομέας για την Μούγλα μετά τον τουρισμό, με τις εξαγωγές να πραγματοποιούνται κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία.

Να προσθέσουμε ότι η μαρμαροφόρος αυτή περιοχή είναι ονομαστή από την αρχαιότητα (περιοχή Καρία) όπου εξαγόταν μάρμαρο που έχει χρησιμοποιηθεί και κοσμεί σήμερα σημαντικά έργα τέχνης κυρίως της Ρωμαϊκής εποχής.

Σε κοντινή απόσταση (βλ. χάρτη) βρίσκονται και τα αρχαία λατομεία του Göktepe και της αρχαίας Αφροδισιάδας τα οποία  παρήγαγαν υψηλής ποιότητας λεπτόκοκκο λευκό, καθώς και μαύρο, γκρίζο μάρμαρο (nero antico και biglio morato). Αυτές οι διαφορετικές ποικιλίες μαρμάρων χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από Αφροδισιακούς καλλιτέχνες (πχ.  Αριστέα και Παπία) και έγιναν καθιερωμένες στην Ιταλία στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.

Η Μούγλα είναι ο δεύτερος κορυφαίος παραγωγός λευκού μαρμάρου στον κόσμο μετά την ιταλική επαρχία Carrara.

“Στο πλαίσιο των μελετών με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μούγλα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε την γεωγραφική ένδειξη για το “Muğla White Marble”, δήλωσε ο Ercan.

Γνωστές ποιότητες τουρκικού μαρμάρου και γρανίτη στη διεθνή αγορά είναι: το Elazığ Cherry,το Supren, το Leopard (Salome), το Milas Kavaklıder, το Aegean Bordeaux, το Aksehir Black, το Thracian Granite, το Ayvalık Granite, το Afyon Whit, το Afyon Tigerskin, το Marmara White, το Mustafa Kemalpasa White, το Karacabey Black κλπ.

Turkish Marble, Natural Stone and Machinery Manufacturers Association, www.tummer.org

Ministry of Energy and Natural Resources, www.enerji.gov.tr

Πηγές: Hürriyet Daily News,  Πέτρου Τζεφέρη: Η προέλευση των μαρμάρων στα μνημεία του αρχαίου κόσμου