Το Πεντελικό Mάρμαρο: μια ζωντανή ιστορία, συνδετικός κρίκος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος..

Πηγή: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Αρθογράφος: Πέτρος Τζεφέρης –  Διδάκτωρ ΕΜΠ, Συγγραφέας

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Πεντέλη έγινε γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, είναι τα μάρμαρά της. Το πεντελικό μάρμαρο εξορυσσόταν και κατά το “Χρυσό Αιώνα” του Περικλή (Αθήνα, 5ος αιώνας π.Χ.), παρέχοντας χιλιάδες κυβικά μέτρα υλικού με τα οποία κτίστηκαν τα περισσότερα αρχιτεκτονικά και γλυπτικά αριστουργημάτα της κλασικής περιόδου: από την Ακρόπολη των Αθηνών μέχρι τα αγάλματα και μνημεία των κλασσικών ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η μοναδική λευκή απόχρωσή του, η καθαρότητα, η διαύγεια και η διαφάνειά του. Κατά τους αρχαίους χρόνους το πεντελικό μάρμαρο αποτέλεσε εξαγώγιμο προϊόν της Αθήνας. Έτσι, πολλά σπουδαία μνημεία που συναντάμε διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν κατασκευαστεί από το μάρμαρο της Πεντέλης.

 

Η ζωή των λατομείων της Πεντέλης συνεχίζεται και στις μέρες μας, ενώνοντας σε μια αδιάσπαστη συνέχεια το τότε με το τώρα και δίνοντας στα χέρια των σημερινών δημιουργών το ίδιο ακριβώς υλικό από το οποίο προήλθαν τα φημισμένα έργα των προγόνων τους. Εξορύσσεται , από την Α.Ε.Β.Ε. ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ-ΠΕΝΤΕΛΗΣ , στο Διόνυσο Αττικής στη θέση Διονυσοβούνι και έχει την ίδια χημική σύσταση και υφή με το γνωστό από την αρχαιότητα πεντελικό μάρμαρο.

Tα λατομεία της Πεντέλης, δεν υπήρξαν η κύρια πηγή μαρμάρου μόνο για την κατασκευή του Παρθενώνα και των υπολοίπων κτισμάτων της Ακρόπολης. Το μάρμαρο της Πεντέλης χρησιμοποιήθηκε και μετέπειτα για την κατασκευή της Ακαδημίας Αθηνών, της Εθνικής Βιβιοθήκης, την αναμαρμάρωση της “Στοάς του Αττάλου” αλλά και  του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρο) στο οποίο πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες της σύγχρονης ιστορίας, το 1896. Κι ακόμη σε πολλές άλλες νεώτερες εφαρμογές τόσο στην Ελλάδα (πχ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) όσο και στο εξωτερικό (πχ. Grand Main Temple, Pavillion of Perfect Harmony, Japan,  House of Worship, Bajai Religion India κλπ)

 

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι οι ιθύνοντες των λατομείων  Διονύσου – Πεντέλης συνεργαζόμενοι με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), ανέλαβαν το  έργο της προμήθειας των απαραίτητων μαρμάρων για την αποκατάσταση (φθορές, συμπληρώσεις των αρχιτεκτονικών μελών κλπ) των μνημείων της Ακρόπολης, συμπεριλαμβανομένου και του Παρθενώνα. Το έργο άρχισε το 2002 και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Να λοιπόν που τα λατομεία, εις πείσμα όσων τα έχουν ήδη δραγράψει από την αναπτυξιακή τους ..ατζέντα,  συμβάλλουν σήμερα στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αποκατάσταση μνημείων όπως ο Παρθενώνας, που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό δημιούργημα της ανθρωπότητας…

 

 

[Πέτρος Τζεφέρης]