ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του ΣΕΜΜ-Θ

Καβάλα 2 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ του ΣΕΜΜΘ

Με κύριο άξονα συζήτησης την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας μαρμάρων, τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αλλά και τη χρήση ελληνικών μαρμάρων σε ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της χώρας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  28 Ιανουαρίου 2021, τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας -Θράκης (ΣΕΜΜΘ) με τον Υπουργό Εθνικής άμυνας  κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη του στον κλάδο των μαρμάρων, αφενός γιατί και ο ίδιος όπως τόνισε αισθάνεται «συνάδελφος» αφού στο παρελθόν είχε διατελέσει στέλεχος επιχείρησης του κλάδου και αφετέρου διότι γνωρίζει ότι η βιομηχανία μαρμάρου αποτελεί έναν τομέα ιδιαίτερα σημαντικό για την Εθνική Οικονομία. Η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρου ενώ η προσφορά του  τομέα παραγωγής Ελληνικού  Μαρμάρου στην Οικονομία της χώρας, φτάνει το 1,27 δις €,  ενώ για κάθε 1 € προϊόν μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος για την Ελληνική οικονομία  είναι 2,19 €. Ταυτόχρονα απασχολούνται περίπου 6,500 εργαζόμενοι ενώ η συνολική συμβολή στην απασχόληση (έμμεσα) φτάνει τους 18.000 εργαζόμενους .Είναι   ένας   καθαρά   εξωστρεφής   κλάδος,   εξάγοντας το  76% των συνολικών πωλήσεων σε περισσότερες από 120 χώρες.

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης αλλά και του ιδίου για την ουσιαστική λύση διαφόρων θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τόσο στην βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, όσο και στην απλοποίηση των διαδικασιών στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος . Επίσης, μας διαβεβαίωσε για την πρόθεση του να συμμετέχει  ενεργά στην προσπάθεια του Συνδέσμου για την χρήση του Ελληνικού μαρμάρου σε ιστορικά μνημεία. Παράδειγμα αποτελεί η πρόθεση του ΣΕΜΜΘ να προμηθεύσει στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης λευκό μάρμαρο Θάσου, αφού ο εξωτερικός περίβολος είναι ήδη κατασκευασμένος από το ίδιο μάρμαρο.

Η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, Χαϊδά Ιουλία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις θέσεις του Υπουργού , τονίζοντας πως η συμμετοχή του σε μια τέτοια άτυπη τηλεδιάσκεψη, αναδεικνύει το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του κλάδου των μαρμάρων.