Ενημέρωση – Ευχαριστήρια επιστολή του Σ.Ε.Μ.Μ-Θ για την Νέα Υπουργική απόφαση περί εγγυητικών επιστολών λατομείων μαρμάρου.

Ο ΣΕΜΜΘ μετά από συνεχείς παρεμβάσεις μέσω επιστολών προς το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συναντήσεις με τους Γ.Γ του ΥΠΕΝ αλλά και με τον ίδιο τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη καθώς και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για το θέμα των εγγυητικών, πέτυχε την δημοσίευση ΦΕΚ το οποίο περιέχει ευνοϊκή απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΝ και που καλύπτει τα αιτήματα του κλάδου, τόσο για το ύψος της εγγυητικής, όσο και για τον τρόπο καταβολής της.

Η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει :

1.Μείωση του συνολικού ποσού δαπάνης αποκατάστασης στο 80% του κόστους αποκατάστασης που υπολογίζεται στην ΑΕΠ

2.Κατάργηση του εργολαβικού οφέλους 18 % και των απρόβλεπτων εξόδων που ανέρχονται στο 15 %.

3.Σταδιακή αύξηση της εγγυητικής επιστολής κάθε 5 χρόνια φτάνοντας το συνολικό ποσό δαπάνης 5 χρόνια πριν τη λήξη της εκμετάλλευσης.

Επίσης προβλέπεται προθεσμία υποβολής συμπληρωματικών εγγυητικών μέχρι 31/12/2020 που αφορά περιπτώσεις που οι εγγυητικές που είναι ήδη κατατεθειμένες, είναι μικρότερες από αυτές που προβλέπονται από την νέα Υπουργική Απόφαση.

Ο ΣΕΜΜΘ ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας καθώς και τους Γ.Γ του ΥΠΕΝ κ.κ Αλεξάνδρα Σδούκου, κο Κωνσταντίνο Αραβώση αλλά και τον Γ. Δ/ντή Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Πέτρο Τζεφέρη , για την λήψη της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝΔΑΠ8/ 0921994 στις 21.08.2020, η οποία ήταν καθοριστικής σημασίας και εξορθολογήζει τα έκτακτα μέτρα για τις επιχειρήσεις αφαιρώντας από αυτές παράλογα κόστη.

Με αυτή την δίκαιη Υπουργική Απόφαση, όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσκομίσουν και όλα τα λατομεία θα καλύπτονται από εγγυητικές επιστολές, για το κόστος αποκατάστασης.

Ευχόμαστε και ευελπιστούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να συνεχίσει να στηρίζει με αποφάσεις τον κλάδο του μαρμάρου.

Συνημμένα: Σχετικό ΦΕΚ