Ι. Χαϊδά (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ-ΙΚΤΙΝΟΣ): Ο κορονοϊός πλήττει τις εξαγωγές του μαρμάρου (Reporter.gr)

“Για ένα ιδιαίτερα εξαγωγικό προϊόν, όπως το ελληνικό μάρμαρο,
ο κορονοϊός αποτελεί μεγάλη πηγή κινδύνου, απειλώντας το μέγεθος των εσόδων για το 2020.”

 

Όπως λέει στο Reporter, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.) και αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ, κα Ιουλία Χαϊδά «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αναμένεται σημαντική πτώση στον τζίρο του 2020».

«Μπορεί πλέον η Κίνα να μην είναι το επίκεντρο της πανδημίας, αυτό όμως δε σημαίνει πως οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα κυλούν αρμονικά, καθώς τα εργοστάσια τώρα ανακάμπτουν. Οι πωλήσεις του ελληνικού μαρμάρου στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν ελάχιστες, ενώ κάμψη αναμένεται και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», επισημαίνει. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 60% των εξαγωγών του μαρμάρου κατευθύνονται στην Κίνα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, από τα 395 εκατ. ευρώ σε ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων, τα 215 εκατ. ευρώ προήλθαν από την κινεζική αγορά. Συνολικά το 76% των πωλήσεων κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού.

Σημαντικό μερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές μαρμάρου κατέχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Συνεπώς η μεταφορά της πανδημίας εκεί αλλάζει τα δεδομένα για την ελληνική αγορά. «Τα ταξίδια έχουν απαγορευτεί, οι πελάτες δεν μπορούν να έρθουν εδώ και όλα έχουν παγώσει. Μεγάλα έργα, που είχαν προγραμματιστεί στις ΗΠΑ θα καθυστερήσουν και κανείς δεν είναι σίγουρος για το πότε θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς» υπογραμμίζει η κα Χαϊδά.

Η πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. σημειώνει ότι έχει αποσταλεί σχετική επιστολή στην κυβέρνηση, με την οποία ζητείται η ένταξη του κλάδου στις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό για τη λήψη μέτρων στήριξης.

Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ