Fortunegreece: Γιατί πρέπει να «ξεκλειδώσουν» άμεσα οι αδειοδοτήσεις των λατομείων

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, Πάνος Ηλιόπουλος, μιλά για τα οφέλη του ελληνικού μαρμάρου στην οικονομία και για την ανάγκη ανάδειξής του σε εθνικό προϊόν.

Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο βρίσκονται δεκάδες μαρμαροβιομηχανίες στη χώρα μας, οι οποίες είναι αναγκασμένες να περιμένουν χρόνια ολόκληρα, ακόμη και δεκαετίες, μέχρι να λάβουν την πολυπόθητη λατομική έγκριση από το Κράτος.
Στη μέση δεν μπαίνουν μόνο οι διάφοροι φορείς και Υπηρεσίες του δημοσίου, που σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν έως και 100 υπογραφές για να ξεκολλήσει μια άδεια, αλλά και τα περιβαλλοντικά σωματεία που μάχονται κατά της λατομικής εκμετάλλευσης.
Για να κατανοήσει κανείς τη συνεισφορά της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας στη χώρα μας αρκεί να λάβει υπόψη του τα εξής στοιχεία: ο κλάδος συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία ετησίως 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ του νομού Δράμας, ενώ επανεπενδύει κάθε χρόνο το 10% του τζίρου του στην απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς.
«Η συμβολή του κλάδου είναι πολύ σημαντική για τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά να σας πω ότι ένας στους τρεις κατοίκους της Δράμας απασχολείται στην ελληνική μαρμαροβιομηχανία. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε ο μόνος κλάδος που κατάφερε μέσα στη δύσκολη δεκαετία της κρίσης να τριπλασιάσει τις εξαγωγές του και να κατακτήσει την 4η θέση παγκοσμίως, ντύνοντας με ελληνικό μάρμαρο τα πιο εμβληματικά έργα του πλανήτη. Αυτό είναι αξιοσημείωτο» λέει στο fortunegreece.com ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, Πάνος Ηλιόπουλος.
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος και διατηρεί την ψυχραιμία του, όμως όπως εξηγεί, η κυβέρνηση μπορεί να είναι θετικά διακείμενη αλλά δεν παίρνει την πρωτοβουλία για απλοποίηση ορισμένων χρονοβόρων διαδικασιών και για την ενσωμάτωση των γραφικών πράξεων σε μία, έτσι ώστε να «ξεκλειδώσουν» άμεσα αρκετά project του κλάδου που παραμένουν στο συρτάρι.
«Είναι υψηλό το κόστος αναμονής για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι επενδύουν χρήματα σε μελέτες αλλά και στην κατάθεση φακέλων, χωρίς να είναι σίγουροι για την τελική έκβαση της προσπάθειάς τους. Αναλογιστείτε ότι, τόσο οι μεγάλες, όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν ένα ξεχωριστό τμήμα στο εσωτερικό τους που ασχολείται καθημερινά με το κομμάτι της αδειοδότησης» τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

 

Η συνέχεια ΕΔΩ