Μάρμαρα: Διαχρονικά εξαγώγιμα προϊόντα

Πηγή: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Αρθογράφος: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΣ

Σταθερά ανοδική η πορεία των εξαγωγών μαρμάρου μετά το 2008. Αύξηση 33,6% σε αξία κατέγραψαν το 2010 οι εξαγωγές μαρμάρων και λοιπών προϊόντων από φυσικούς λίθους, ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με το 2009.

Οι εξαγωγές μαρμάρων, ακολουθώντας ανοδική τροχιά μετά το 2008, όταν η εγχώρια ζήτηση άρχισε να υποχωρεί, λόγω της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, ήταν αυξημένες και το 2010, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά 10,65% σε ποσότητα και κατά 33,6% σε αξία, σε σύγκριση με το 2009.

Πιο συγκεκριμένα, το 2010 οι εξαγωγές μαρμάρων και άλλων προϊόντων από φυσικούς λίθους ανήλθαν σε 753.990 τόνους, αξίας 155,9 εκατ. €, έναντι 564.203 τόνων, αξίας 140,9 εκατ. € τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

Η ποσοτική σύνθεση των εξαγωγών αλλά και η αντίστοιχη αξία ανά τύπο πετρώματος αποτυπώνονται στον πίνακα.

 

Η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Αραβία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, η Βραζιλία, οι Η.Π.Α., η Ιταλία, η Ινδία και η Ρωσία ήταν, με βάση την αξία των εξαγωγών, οι χώρες που κατατάχθηκαν, το 2010, στις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας των χωρών εξαγωγής προϊόντων μαρμάρου. Στις δέκα αυτές χώρες προωθήθηκε το 53,2% της συνολικής ποσότητας των εξαγωγών, που αντιπροσωπεύει το 70% περίπου της συνολικής τους αξίας, στοιχείο που φανερώνει την περιορισμένη γεωγραφική διασπορά των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου.

Ειδικότερα στην Κίνα, που είναι τα τελευταία χρόνια η σημαντικότερη αγορά για τα Ελληνικά μάρμαρα σε όγκους, οι εξαγωγές το 2010 ανήλθαν σε 300.007 τόνους (39,8% της συνολικής ποσότητας εξαγωγών), αξίας 45,6 εκατ. €, καταγράφοντας αύξηση 102,4% σε ποσότητα και 106,8% σε αξία, σε σύγκριση με το 2009 (148.219 τόνοι, αξίας 22 εκατ. €). Σημειώνεται, ακόμη, ότι στην αγορά της Κίνας κατευθύνθηκε, το 2010, το 76,9% της συνολικής ποσότητας των εξαγωγών όγκων μαρμάρου, που αντιπροσωπεύει το 79% της συνολικής τους αξίας (μέση τιμή: 152,7 €/τον.).

Αυξημένες, επίσης, σε σύγκριση με το 2009, ήταν οι εξαγωγές προς τη Σιγκαπούρη, τη Σαουδική Αραβία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο, την Ινδία και τη Ρωσία, ενώ αντίθετα, οι εξαγωγές προς τις Η.Π.Α. και την Ιταλία κατέγραψαν μείωση.

Η αξία των εξαγωγών μαρμάρων προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήλθε το 2010 σε 29,5 εκατ. €, αντιπροσωπεύοντας το 18,9% της συνολικής τους αξίας και ήταν κατά 8,4% μειωμένη σε σύγκριση με το 2009.

Στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων το 2010 δεν είχαν αισθητές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το 2009, με εξαίρεση, βέβαια, το Ουζμπεκιστάν, που ενώ ήταν το 2009 στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών εξαγωγής Ελληνικών μαρμάρων, το 2010 ήταν μια από τις χώρες όπου οι εξαγωγές ήταν μηδενικές. (Σημείωση: To 2009 οι εξαγωγές μαρμάρων στο Ουζμπεκιστάν ανήλθαν σε 3.850 τόνους κυριως για τη διακόσμηση του International Forum Palace, στα πλαίσια του εορτασμού των 2.200 χρόνων από την ίδρυση της πόλης).

Τα παραπάνω εξαγωγικά μεγέθη του κλάδου μαρμάρου, πρέπει να χαρακτηριστούν ως ικανοποιητικά, αν ληφθούν υπόψη:

  • τα σοβαρά προβλήματα στη διεθνή αγορά κατά τη διάρκεια του 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία είχε επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία των περισσοτέρων χωρών του δυτικού κόσμου, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης,
  •  η υπερπροσφορά υλικών από χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Βραζιλία κ.ά.),
  • τα χρονίζοντα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της εξορυκτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα,
Οι ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου, σήμερα, που η εσωτερική αγορά έχει καταρρεύσει, χρειάζονται περισσότερες ποσότητες πρώτης ύλης από εξαγώγιμους τύπους ελληνικών μαρμάρων, κυρίως λευκών, όπως Θάσου κ.ά. για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προσανατολιστούν συστηματικότερα προς τις αγορές του εξωτερικού. Για αυτό και ζητούν επίμονα από την κυβέρνηση να προετοιμάσει και να φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα λατομεία μαρμάρων, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα τα κοιτάσματα μαρμάρων, ώστε να στηρίξουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό.

Το 2010, για τρίτη συνεχή χρονιά, οι εισαγωγές μαρμάρων κατέγραψαν μείωση, λόγω της κρίσης στον οικοδομικό τομέα που έχει περιορίσει τη ζήτηση υλικών. Πιο συγκεκριμένα, το 2010 οι εισαγωγές προϊόντων από φυσικούς λίθους περιορίστηκαν στους 331.745 τόνους, αξίας 54,7 εκατ. €.

Πρέπει να προστεθεί ότι στις γειτονικές χώρες Βουλγαρία, FYROM, Αλβανία και Τουρκία, ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια εξορυκτική δραστηριότητα σε λατομεία μαρμάρου, προκειμένου να εξασφαλίσουν πρώτες ύλες, που εισάγουν για κατεργασία στα εργοστάσια τους στην Ελλάδα.

[ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΣ, Δημοσιεύθηκε από marmaronet]