Συνάντηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Μ.Μ-Θ με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ)

Αντιπροσωπεία του νέου Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. αποτελούμενη από την κ. Ιουλία Χαϊδά, τον κ. Ηλία Κυριακίδη, τον κ. Πάνο Ηλιόπουλο και την κ. Χρυσούλα Σοφικίτη συναντήθηκε την Παρασκευή 05/06/2020 στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης  με τον Συντονιστή  κ. Ιωάννη Σάββα, την Δ/ντρια Γεν. Διευθ. Χωρ.& Περιβ. Πολιτικής ΑΔΜΘ κα Λαμπρινή Ρίζου και τον Προϊστάμενο Τμ. Τεχνικής Υποστήριξης και Φυσικών Πόρων Α.Μ  κ. Αθανάσιο Παντράκη.

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΜΜΘ, ο οποίος εκπροσωπεί το 85% του κλάδου του Ελληνικού Μαρμάρου δραστηριοποιείται κυρίως εντός της ΑΔΜΘ στην οποία παράγεται περισσότερο από το 90% της ποσότητας των Ελληνικών Μαρμάρων, τόνισαν –κατά την συνάντηση- ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των δραστηριοτήτων των μελών του στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΜΘ, ειδικά δε σε αυτήν την περίοδο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19.

H συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερο καλό κλίμα στην οποία τονίστηκε η διάθεση εκ μέρους και των δύο μερών  η συνέχιση της προσπάθειας για άριστη συνεργασία. Στην συνάντηση  αναπτύχθηκαν θέματα θεσμικού πλαισίου και εφαρμογής αυτού που σχετίζονται με την λειτουργία των λατομείων μαρμάρου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Πιο συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.-Θ και Ιουλία Χαϊδά ζήτησε τα εξής :

 

  1. Ψηφιοποίηση μέρους της διαδικασίας αδειοδότησης λατομείων στα θέματα e-paravolo,ηλεκτρονική αλληλογραφία, on-line χαρτογραφική αποτύπωση.
  2. Να γίνεται δεκτή η παράλληλη εξέταση του ΠΠΔ της εξωτερικής οδοποιίας μαζί με το ΠΠΔ των ερευνητικών εργασιών κατά την αδειοδότηση αιτήσεων έρευνας λατομείων
  3. Την υποστήριξη του αιτήματος νομοθετικής ρύθμισης με επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου κατάθεσης αιτήσεων για έρευνα που επικαλύπτουν προγενέστερες.

 

Από την πλευρά της Αποκεντρωμένης ο Συντονιστής κος Δρ. Ιωάννης Σάββας τόνισε τα εξής :

  1. Η Α.Δ.Μ.Θ είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των νόμων.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα το θέμα της ψηφιοποίησης και να βεβαιωθεί προς την πολιτική ηγεσία η υποστήριξη του Συνδέσμου για στελέχωση των Υπηρεσιών της Α.Δ.Μ.Θ με εξειδικευμένο προσωπικό (μηχανικούς, γεωλόγους, κ.τ.λ), ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής του νέου Περιβαλλοντικού Νόμου.

  1. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, είναι υπεύθυνο για την νομοπαρασκευαστική διαδικασία και τη θέσπιση νόμων.

 

Στο τέλος της συνάντησης ο Συντονιστής δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα παραπάνω αιτήματα και να μεσολαβήσει για την στενότερη συνεργασία   με την πολιτική ηγεσία.