Χρ.Παυλίδης: όραμα η παγκόσμια πρόκληση της αγοράς μαρμάρου του 21ου αιώνα!

Πηγή: oryktosploutos.net

Αρθογράφος: Πέτρος Τζεφέρης –  Διδάκτωρ ΕΜΠ, Συγγραφέας

Συνέντευξη στο Newsletter του ΣΜΕ, Διευθύνων Σύμβουλος της Μάρμαρα-Γρανίτες Παυλίδης.

Είναι γεγονός ότι η ταυτότητα των μαρμάρων της Παυλίδης υπάρχει σε πληθώρα έργων ανά τον κόσμο τα οποία κοσμούν από κτίρια γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχείων, έργα υποδομών (metro), μέχρι μνημειώδη, εμβληματικά και κυβερνητικά έργα. Ο κατάλογος πλέον είναι αρκετά διευρυμένος για να αναφερθώ στο καθένα από αυτά.

MURRAY STR.,
MANHATTAN, N.Y.
STENOPOS QUARRY.

Μπορούμε όμως να αναφέρουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώσαμε τις παραδόσεις για τα διαμερίσματα του υψηλότερου ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης στο Central Park Tower στο Billionaires Row του Manhattan, το οποίο έχει ύψος περίπου 475 μέτρα ξεπερνώντας το κτίριο 432 Park Avenue με ύψος 396 μέτρων, στο οποίο επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί λευκά μάρμαρα ARISTON για επενδύσεις στους εσωτερικούς χώρους.

280 PARK AVENUE, MANHATTAN, N.Y.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά δεσπόζουν στο Manhattan τα κτίρια 106 Leroy και το 111 Murray στην Tribeca. Ταυτόχρονα έχουμε αναλάβει τη συνεχή προμήθεια με Λευκό Μάρμαρο SIVEC για τα νέα αλλά και για τα ανακαινιζόμενα καταστήματα του οίκου Chanel σε Manhattan, Beverly Hills, Chicago, Seoul, για τα γραφεία της Huawei στην Κίνα, για το ξενοδοχείο Four Seasons στην Bangkok, καθώς και για κάποια ιδιαίτερα έργα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν στην Σιγκαπούρη το Reflection Tower και το South Beach Tower.

CENTRAL PARK TOWER,
MANHATTAN, N.Y.

Κάθε νέο έργο είναι μια καινούργια πρόκληση για εμάς και τους συνεργάτες μας, τοποθέτες,  εργολάβους, κατασκευαστές, αρχιτέκτονες και μηχανικούς με τους οποίους πρέπει να δουλέψουμε αρμονικά για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στον συγκεκριμένο χρόνο που έχουμε δεσμευτεί. Όλοι οι άνθρωποί μας, πασχίζουν για να επιβεβαιώνουν κάθε φορά ότι είναι αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείχνουν οι πελάτες μας, οι οποίοι μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι από τους πλέον απαιτητικούς στον χώρο που εξειδικευόμαστε. Ο δρόμος για όλα αυτά δεν ήταν εύκολος, χρειάστηκε πίστη, όραμα, επιμονή, χρόνος, χρήμα και πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο για την δημιουργία του brand name ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ.

Υπάρχουν σχέδια για εξαγορές και συγχωνεύσεις λατομείων; Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι γενικεύσιμοι αλλά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες οικονομικές συγκυρίες από περιοχή σε περιοχή του πλανήτη συναντάμε χώρες στις οποίες παρατηρείται πτώση ή στασιμότητα και άλλες στις οποίες η ανάπτυξη συντελείται με σταθερούς ή γρήγορους ρυθμούς. Το σίγουρο είναι πως εμείς δεν εφησυχάζουμε και διαρκώς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία εξαγοράς, η οποία προκύπτει μετά από έρευνα για νέα κοιτάσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Εκτός από το λευκό μάρμαρα που έχει κατακτήσει τις αγορές του κόσμου, σκοπεύετε να υποστηρίξετε με ανάλογο μάρκετινγκ κι άλλες κατηγορίες ελληνικού μαρμάρου;Είναι προφανές ότι προσπαθούμε να προωθήσουμε οποιοδήποτε υλικό βρίσκεται στην γκάμα μας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αποτελούν το Γκρι του Αλιβερίου, το ημίλευκο της Καβάλας, καθώς και τα μπεζ υλικά που παράγουμε στην Αλβανία και προσφάτως στην Βουλγαρία. Το marketing mix και η στρατηγική διαχείρισης αυτών των υλικών διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες των Λευκών μαρμάρων, γιατί απλούστατα διαφοροποιείται και το target group με ότι αυτό συνεπάγεται. Εντούτοις τα τελικά αποτελέσματα αναμένουμε, πως θα είναι αντίστοιχα των προσδοκιών μας, αφού η προσέγγιση και η διαχείριση πραγματοποιούνται με την ίδια συνέπεια και επιμέλεια που διακρίνει όλα μας τα προϊόντα .

Για την υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου έχουμε προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 24 εκ. ευρώ  για την επόμενη διετία τόσο σε μηχανήματα έργου και εξόρυξης, όσο και σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό επεξεργασίας μαρμάρου. Παράλληλα στρατηγικοί πυλώνες παραμένουν οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, η βελτιστοποίηση της παραγωγής του τελικού προϊόντος, καθώς και η διαφοροποίηση. Ενώ όπως είναι ήδη γνωστό, συνεχώς επενδύουμε σε έρευνες νέων κοιτασμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στην αξιοποίηση ευκαιριών για σύναψη στρατηγικών συνεργασιών.

Εξαγορά της Mermeren Kombinat και ποια είναι τα σχέδια σας για την εν λόγω εταιρεία; Αναμφισβήτητα, η σημαντική επένδυση της εξαγοράς της Mermeren έχει αρχίσει να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά πέρα από τα αριθμητικά δεδομένα, που κρίνονται παραπάνω από ικανοποιητικά από την μέχρι σήμερα πορεία της, θεωρώ ότι η Ελληνική παρουσία σε μια σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με την επενδυτική μας στρατηγική καθώς και την επίδειξη καλών πρακτικών λειτουργίας και σεβασμού στην τοπική κοινωνία, αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας μας ως διεθνούς επενδυτή. Η Mermeren διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα πλαίσια της τοπικής εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα λειτουργεί με εθνικά πρότυπα και Standards, με απώτερο σκοπό την βελτιστοποίηση της  παραγωγής του τελικού προϊόντος

Ποιες αγορές θεωρείτε ανταγωνιστικές στον τομέα των μαρμάρων και πως τις αντιμετωπίζετε;

CHANEL FLAGSHIP 5th AVE.,
MANHATTAN, N.Y.
432 PARK AVENUE,
MANHATTAN, N.Y.

Η Ιταλία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Αίγυπτος, το Ιράν και η ΗΠΑ είναι παραδοσιακά μεγάλοι παραγωγοί μαρμάρων. Ο ανταγωνισμός όμως δεν σχετίζεται με τον τόπο παραγωγής, αντιθέτως αποτελεί συγκερασμό ποικίλων παραγόντων, μέσα στους οποίους εμπλέκονται η μοναδικότητα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης αλλά και η εμπορική πολιτική και η στρατηγική που ακολουθεί η εταιρία που τα διαχειρίζεται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η σχέση της Παυλίδης με τους πελάτες της συνοψίζεται ως μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης με δέσμευση ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Είμαστε περήφανοι που στην περιοχή της Δράμας, όπου εδρεύει η εταιρεία μας και τα 4 εκ των 8 ενεργών λατομείων μας, συγκεντρώνονται μεγάλα αποθέματα πολύτιμων λευκών μαρμάρων που έχουν βρει ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών της παγκόσμιας αγοράς.

Εκτός από τον τομέα των μαρμάρων, έχετε ανακοινώσει και επενδύσεις για τη δημιουργία ενεργειακών πάρκων. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε και ποιος είναι γενικότερα ο στόχος σας για τον τομέα της ενέργειας; Χάρη στην επιχειρηματική εξωστρέφεια και το διαρκές όραμα για εξέλιξη, έχουμε διευρύνει τους τομείς δραστηριοποίησής μας, με σημαντικές επενδύσεις στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών και της Ενέργειας. Το έτος 2018 έκλεισε με την ολοκλήρωση του δεύτερου αιολικού πάρκου για την περιοχή της Ξάνθης, αποτελώντας επένδυση της εταιρείας μας.  Σήμερα, η εν λειτουργία εγκατεστημένη ισχύς σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές ανέρχεται σε 21 MW, ενώ ταχύτατα προχωρούν οι διαδικασίες εγκατάστασης νέων Αιολικών Πάρκων στο Νομό Σερρών εγκατεστημένης Ισχύος 40 MW στην περιοχή του Δήμου Συντικής, όπου η δαπάνη υπολογίζεται να ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. Με τις περιβαλλοντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμη  καθαρή ενέργεια συμβάλλουμε στους εθνικούς στόχους για μείωση της περιβαλλοντικής φόρτισης με την ταυτόχρονη εξαγωγή  καθαρής  ενέργειας  στο  δίκτυο  της  χώρας  βοηθώντας  έτσι  το  περιβαλλοντικό  ισοζύγιο  της  Ελλάδας.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες της οικονομίας, τα οικονομικά μεγέθη της Παυλίδης το 2018 αυξήθηκαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.  Εκτιμάτε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και το 2019 και από τι θα επηρεαστεί; Λόγω της εξωστρέφειας, την οποία έχει η εταιρεία από τα πρώτα στάδια της λειτουργίας της και της κατανομής των πωλήσεων σε διαφορετικούς γεωγραφικούς προορισμούς, δεν επηρεάστηκε από τις αντίξοες συνθήκες της εθνικής οικονομίας. Παραμείναμε και θα παραμείνουμε στην Ελλάδα, παρά τις μη ευνοϊκές φορολογικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και στην στήριξη της οικονομία της χώρας μας, ενώ προσδοκούμε την επόμενη μέρα που θα είναι καλύτερη. Αναφορικά με τον Όμιλο για το οικονομικό έτος 2018 ο Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε 120 εκ. ευρώ με EBITDA 70 εκ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το 2017 ήταν 107 εκ. ευρώ και 60,5 εκ. ευρώ. Επίσης, αναμένουμε , ότι το 2019 θα αποτελέσει άλλη μία επιτυχημένη χρονιά η οποία θα κλείσει με θετικό πρόσημο,

Όσον αφορά τον κλάδο του κρασιού με τον οποίο ασχολείται προσωπικά ο κ. Παυλίδης, ποια είναι τα σχέδια που χαράσσει σε αυτόν τον τομέα; Το κτήμα Παυλίδη από την ίδρυσή του έχει ως βασικό γνώμονα, την παραγωγή  οίνων ποιότητας. Λέγοντας ποιοτικό κρασί εννοούμε το κρασί εκείνο, που είναι σε θέση να αναδείξει τη δυναμικότητα των χαρακτηριστικών του σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της περιοχής της Δράμας (terroir). Στην παρούσα φάση, οι δύο οικογένειες κρασιών του κτήματος αποτελούνται από το Thema με τα χαρμάνια και τα μονοποικιλιακά Emphasis.  Η παραγωγή καλύπτεται από ιδιόκτητους αμπελώνες, προκειμένου η ποιότητα της πρώτης ύλης να είναι πλήρως ελεγχόμενη. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση ελληνικών γνωστών και άγνωστων γηγενών ποικιλιών όχι μόνο του τόπου μας, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα, να διευρύνουμε την γκάμα των κρασιών μας, να δημιουργήσουμε το μοναδικό και να επεκταθούμε στις αγορές του εξωτερικού. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού επενδύουμε συστηματικά στην έρευνα και σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.